Muzica!

Ce e muzica? De ce ascultam muzica? Pentru ca indiferent de starea pe care o avem, muzica ia forma sufletului nostru in asa fel incat sa il protejeze, sa il vindece. Pe baza multor studii s-a demonstrat faptul ca muzica are anumite beneficii asupra trupului, dar si asupra mintii. Beneficii emotionale:
Un anumit cantec iti poate descreti usor fruntea si poate sa iti dea o energie nebanuita. Toti avem momente si momente, si multi dintre noi recurg la a asculta anumite melodii pentru a-si imbunatati starea. Principalul motiv al acestui fenomen este faptul ca muzica are abilitatea de a exprima mai bine ceea ce noi simtitm. In plus, avem cantece favorite pentru diferite situatii si asta pentru ca adaptam o melodie unei anumite stari.

Pentru a mari relationarea dintre muzica si starea pe care o ai, incerca sa faci asocieri intre anumite melodii si starile prin care treci. Astfel, cand te vei simti intr-un anumit fel, vei sti exact ce CD sa asculti pentru a-ti ridica moralul.

Muzica si sportul
Ati avut ocazia sa observati cum reactionati la sala daca ascultati o melodie a celor de la AC/DC? Ati vazut ce energie aveti? Acum incercati sa ascultati Nana Mouskouri si o sa vedeti ca nu prea o sa mai aveti chef de lucru. Se sugereaza ca muzica potrivita poate stimula tensiunea din muschi, in timp ce muzica lenta descreste aceasta tensiune.

Este sigur si ca muzica poate creste capacitatea motorie. Un experiment a demonstrat ca in cazul copiilor, capacitatile motorii precum aruncatul, prinsul si saritul in timp ce asculta muzica, sunt mai bune decat ale celor care nu asculta muzica. Poate ca, cel putin jucatorilor de baseball, ar trebui sa li se dea casti in timpul meciurilor, asa cum s-a intamplat cu cei de la Royals in 2006, si poate ca vor reusi sa castige.

Usurarea unor dureri cronice
Muzica are abilitatea de a usura perceperea durerii cronice. De fapt, potrivit unuia renumit medic, muzica poate reduce cu aproape 21% intensitatea durerii. Medicul a publicat o lucrare in care a scris despre un asemenea test facut pe 60 de subiecti pe care i-a impartit in doua grupuri – un grup in care membrii au ascultat muzica si un al doilea grup in care nu se asculta muzica.

Rezultatele au dezvaluit ca cei care au ascultat muzica o ora pe zi timp de o saptamana si-au imbunatatit abilitatile psihice si fizice, iar cei care nu au ascultat muzica au ramasa la acelasi nivel.

Dupa cum spuneam si mai sus, muzica iti poate da o stare mai buna, care te poate ajuta sa te recuperezi. Este acelasi lucru cu vointa. Pacientii care isi doresc sa se recupereze mai repede o fac inaintea celor care accepta situatia in care sunt. Muzica nu trebuie sa fie considerata tratament cert pentru durerea cronica, dar daca ai un tratament de urmat, o doza de muzica potrivita te va ajuta sa te recuperezi mai repede.

Potrivit Conferintei de Muzica din America (CMA), muzica nu iti uzeaza mintea, ci din contra, te ajuta sa gandesti mai limpede si mai clar.

In aparenta, creierul uman urmareste aceleasi paterne precum muzica. Daca muzica joaca un rol asa de important ramane de vazut.

Dezvoltarea interactiunilor in creier
Unele cercetari arata ca oamenii care asculta muzica beneficiaza de o mai mare si mai buna interactiune intre partea dreapta si partea stanga a creierului lor.

Expertii sustin ca functiile musicale sunt practice un exercitiu de trimitere a fluxului de informatii. Aceste transmisii sunt folosite pentru a activa sarcinile creierului.

“Efectul Mozart” este notiunea cea mai populara in acest sens, pentru ca s-a demonstrat ca ascultand muzica clasica, in special a unei sonate a lui Mozart, iti creste rezultatul la un test de IQ cu 9 puncte.

Intr-un exercitiu similar, sobolanii au fost expusi aceluiasi tip de muzica si au demostrat ca in jocul de labirint se descurca mai bine.
( references : wwww.askmen.ro )

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: